(Θέματα που αγνοεί ο περισσότερος κόσμος που ασχολείται με αυτές)

ΜΕΡΟΣ 1ο – Δικαίωμα νόμιμης διδασκαλίας.

Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός, πως ο κινηματογράφος έχει διαδραματίσει (και συνεχίζει να το πράττει) εξέχων ρόλο στην διάδοση, εξάπλωση και προώθηση των πολεμικών τεχνών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πολλοί σημαντικοί δάσκαλοι και πρωταθλητές έχουν πρωταγωνιστήσει σε εκατοντάδες ταινίες, και μέσω αυτών, έχουν φέρει στον χώρο των πολεμικών τεχνών, εκατομμύρια ασκούμενους.

BRUCE LEE (Jeet Kune Do), CHUCK NORRIS (Τang Soo Do), MARK DACASCOS (Wun Hop Kuen Do), TONNY JAA (Muai Thai), JEFF SPEAKMAN (Ed Parker’s Kenpo), STEVEN SEAGAL (Aikido*), DONNIE YEN (Wing Chun*), JACKIE CHAN* και πολλοί ακόμα.

Ε λοιπόν, όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που έχουν προσφέρει τόσα πολλά στον χώρο των Πολεμικών τεχνών, και που ο καθένας τους έχει από μεγάλη έως αξιοζήλευτη πορεία στον χώρο μας, μπορούν να ανοίξουν σχολή και να διδάξουν τα στυλ τους, σε όλα τα κράτη του πλανήτη, αλλά ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!! Στην χώρα μας, με το ισχύον νομικό καθεστώς, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ!!!

Ο λόγος ένας και μόνο ένας. Τα στυλ που εξασκούν, δεν είναι αναγνωρισμένα από την ΓΓΑ (!) και δεν υπάγονται σε καμία από τις 8 αναγνωρισμένες ομοσπονδίες (!!!).

Aστείο; Πέρα από κάθε λογική; Ακόμα ένα στοιχείο που ενισχύει το «ψαροκώσταινα» για την χώρα μας; Eντελώς ανόητο; ΜΑ ΦΥΣΙΚΑ!

Το νομικό καθεστώς που έχουν δημιουργήσει ή προστατεύουν ή κάνουν πως δεν βλέπουν και σε κάθε περίπτωση συντηρούν οι Ομοσπονδίες που έχουν τύχει αναγνώρισης από το κράτος μας, κρίνει ως μη νόμιμα εκατοντάδες έως χιλιάδες στυλ και τεχνοτροπίες, και άρα κανείς δάσκαλός τους, όσο υψηλόβαθμος κι αν είναι, όσο σοβαρός, όσο γνήσιος κι αν είναι, δεν μπορεί να λάβει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και να διδάξει την τέχνη του νόμιμα! Αυτό, επαναλαμβάνω, συμβαίνει ΜΟΝΟ στην Ελλάδα!

Γελάτε; Kι όμως για κάθε υγιώς σκεπτόμενο ασκούμενο των πολεμικών τεχνών, είναι μια κατάσταση για κλάματα! Ενα ακόμα καθεστώς που τραυματίζει τον χώρο μας.

Και εντάξει, θα πει κάποιος. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αναγνωρισμένες Ομοσπονδίες;
Σίγουρα και απόλυτα ΝΑΙ. Όμως θα έπρεπε, να ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με το αθλητικό κομμάτι που καλλιεργούν και με όλα όσα το αφορούν.
Σε κάθε περίπτωση ο εκφοβισμός ή ακόμα και ο εκβιασμός μελών τους (!) και η πολεμική εναντίον άλλων τεχνών και δραστηριοτήτων, επ ουδενί  δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στην ατζέντα τους.

Δεν μένω σε στυλ άγνωστα στη χώρα μας, όπως για παράδειγμα Shorinji kempo, Pencak Silat, Kapap, Kenjutsu, Ledrit, Iaido, Hwa Rang Do, Kuk Sool Won και εκατοντάδες άλλα, αλλά σε τέχνες που είναι από λίγο, αρκετά έως πολύ διευρυμένες και στην Ελλάδα όπως:

Capoeira, Hapkido, Arnis-Kali-Escrima, Tang Soo Do, Ninjutsu, Krav Maga, Kumdo…
Όλα τα παραπάνω, όπως και στυλ που χαρακτηρίζονται από έντονη αθλητική δραστηριότητα (αγώνες) όπως Μuai Thai, Savate, Kendo… διδάσκονται παράνομα στη χώρα μας!!! Δλδ, κανείς εκπρόσωπος, δάσκαλος, εκπαιδευτής, προπονητής που τα εξασκεί, δεν μπορεί να λάβει κρατική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, και δίπλωμα καταλληλόλητας για τα συγκεκριμένα!

Ετσι φτάνουμε στις εξής τραγελαφικές καταστάσεις. Υψηλόβαθμος δάσκαλος Αikido να διδάσκει νόμιμα επειδή κατέχει δίπλωμα προπονητού αθλητικού Ju-Jitsu !!!, Eκπαιδευτής Hapkido να κατέχει την νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή από το αθλητικό Taelwondo!!!, Δάσκαλος του Tang Soo Do, από το αθλητικό καράτε κ.ο.κ

Εχετε την εντύπωση πως αυτή η ανοησία τελειώνει εδώ; Λάθος! Από τις περίπου 8.500 σχολές – συλλόγους πολεμικών τεχνών που υπάρχουν – δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, πάνω από τις 6.000 δεν έχουν προπονητή με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Αρα κατά τον νόμο, λειτουργούν τα παιδικά τους τμήματα παρανόμως!

Νομίζετε πως αυτή η άλογη και παρανοϊκή κατάσταση δεν έχει ακόμα πιο σχιζοφρενικά στοιχεία; Και πάλι ΛΑΘΟΣ! Ένα και μόνο παράδειγμα αρκεί. Για να μπορέσει να διδάξει νόμιμα, για παράδειγμα ένας δάσκαλος Φιλιππινέζικων Πολεμικών Τεχνών ή Ιaido ή Κοbudo στην Ελλάδα, πρέπει να βάλει στη άκρη τα χρόνια εκπαίδευσής του, την φιλοσοφία του, και ιδίως την προσωπική επιλογή του, και να μάθει εξ αρχής Καράτε ή Ju Jitsu ή Τaekwondo ή Judo ή Παγκράτιο ή Κick Boxing ή Παγκράτιο, να εξεταστεί επιτυχώς για το ανάλογο Dan που τίθεται ως προαπαιτούμενο και εν συνεχεία να περάσει την ανάλογη σχολή προπονητών, ώστε να μπορέσει να λάβει την απαιτούμενη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος!!!

Δλδ, είναι σαν να ζητάμε από έναν επί χρόνια Μαθηματικό, να σπουδάσει και να αποφοιτήσει επιτυχώς από τα ΤΕΦΑΑ ή από το τμήμα θεολογίας του ΕΚΠΑ για να μπορέσει να διδάξει νομίμως τα Μαθηματικά!!!

Θέλετε και παράδειγμα από τον χώρο μας; Στην Ελλάδα είναι νόμιμο το Shotokan Karate ως ένα από τα αναγνωρισμένα στυλ της ΕΛΟΚ, αλλά παράνομα τα Shοrei Ryu και Shorin Ryu. Δηλαδή είναι παράνομα τα στυλ που εκπαιδεύτηκε ο Funakoshi, ιδρυτής του Shotokan.
Δηλαδή ο Funakoshi θα μπορούσε να λάβει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αλλά όχι ο Ηigashionna ή ο Chibana ή ο Ιtosu που ήταν δάσκαλοι του Funakoshi!!!

Παρομοίως στην Ελλάδα είναι νόμιμο το Taekwondo αλλά όχι το Chun Do Kwan. Δηλαδή άξιος να κατέχει άδεια διδασκαλίας ο Choi Hong Hi (ο πατέρας του Taekwondo) αλλά όχι ο Won Kuk Lee που ήταν ο δάσκαλός του!!!

κ.ο.κ

ΕΛΛΑΣ ΤΟ “ΜΕΓΑΛΕΙΟ” ΣΟΥ

Μaster Μιχάλης Κοσσυβάκης
Προπονητής Καράτε ΓΓΑ (1995) / Κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος (1997)
Πρόεδρος Π.Ο.Ε.Τ.Α
Εκπαιδευτής άοπλης και ένοπλης μάχης / Διεθνής εισηγητής